Ruhi Su Direnenlerin Zaferini Yıllar Önce İlan Etmişti:
“MEYDANLARI ZAPT ETTİLER YİNE…”
700 BİN KİŞİYLE MEYDANLARI BİR KEZ DAHA ZAPT ETTİK!
Grup Yorum 30. yıl konserlerinin ikincisi İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda 20 Haziran günü yapıldı.
Yaklaşık 3 saat süren konsere 700 bin kişi katıldı. Gündoğdu Meydanı bugüne kadar görmediği bir kitleyi ağırladı.
Meydana çıkan tüm yollar insanlarla dolarken meydanın devamında uzanan çim alanın 350 metrelik bölümü de insan seliyle doldu.
Yorumcular yaptıkları konuşmalarda Yorum’un 30 yıllık tarihinin köşe taşlarına vurgu yaptılar. Stadyumların yasaklanmasına değinen Yorumcular, “İzmir Atatürk Stadında onbinler olacaktık, engellediler. Biz de cevap olarak Gündoğdu Meydanı’nda yüzbinler olduk” dediler.
Grup Yorum sahneye 45 kişiden oluşan Senfoni Orkestrası eşliğinde çıktı. Ayrıca Grup Yorum İzmir Halk Korosu 37 kişiyle sahneye çıkarken, Bursa’dan 2, İstanbul’dan 4 koro üyesi sahnede koroya katıldı. Ayrıca Beşik Halk Dansları Topluluğu da üç şarkıda Grup Yorum’a eşlik etti.
Konserin diğer katılımcıları eski Grup Yorum üyeleri Efkan Şeşen, Özcan Şenver’di. Şair İbrahim Karaca da okuduğu şiirlerle sahnede yer alırken; Ruhi Su’nun öğrencilerinden Hasan Karayol da “Elllerinde Pankartlar” marşında Grup Yorum’a eşlik etti.
Grup Yorum sahnedeyken bir ara teknik bir sorundan kaynaklı sahne ışıkları kesildi ve sahne karanlığa gömüldü. Beş dakika kadar süren karanlığın ardından Grup Yorum üyeleri halka “devam edelim mi” diye sordu..
Herkes hep bir ağızdan “evet” diye haykırdı ve bir anda yüzbinlerce kişi cep telefonlarının ışığını yakarak sahneye tuttu. Sahne bir anda aydınlandı.
Sanki gökyüzünden binlerce yıldız yere inmişti… Gündoğdu Meydanı bir yıldız tarlası gibiydi. Çok etkileyici bir görüntü oluştu. Grup Yorum ve senfoni orkestrası bu yıldızların aydınlığında konsere devam etti.
Ayrıca halkın Grup Yorum’la olan bütünleşmesi; sorunu bir anda kendi olanaklarıyla çözmesi yanıyla güzel bir örnek oldu.
Hapishanelerden mücadele alanlarına; adaletten ustalarımıza; Halk Ayaklanması’ndan halkların kardeşliğine pek çok konuda konuşmalar yapan Grup Yorum, AKP faşizmine karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.
AKP’nin elinde baskı, işkence ve yasaklardan başka bir silah olmadığını belirten Yorum’cular “Hani bir söz vardır ölümden öte köy yok diye, en fazla canımızı alır AKP. Ama bu halkı öldüre öldüre bitiremez. Berkinleri, Hasan Feritleri, Ali İsmailleri bitiremediyse bu halkı yenemez” dediler. Bu konuşmanın ardından halka “Su Bendini Yıkar Bir Gün Gece Gündüze Çıkar, Yürü Bildiğin Yolda Ölümden Öte Ne Var” şarkısını birkaç kez tekrarlattılar.
Konserin sonunda Gündoğdu Meydanı’nda, Gündoğdu Marşı kadın solistlerin çaldığı davulların eşliğinde ve herkesin katılımıyla söylendi.
İyi Ki Stadyumu Yasakladılar… Biz Meydanları 70 Bin Kişiyle Doldurduk!
Biz halkız..
Grup Yorum halktır…
Halk yaratandır, üretendir…
Halk emeğiyle var edendir..
Grup Yorum geride bıraktığı 30 yılı nasıl emekle ilmek ilmek ördüyse şimdi de “stadyum yasaklarına” karşı da emeğiyle cevap verdi.
Grup Yorum gönüllülerinin; halkımızın, genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla… yarattığı emek 13 Haziran günü Adana’da Uğur Mumcu Meydanı’na aktı…
Grup Yorum 30. yıl konser programı çerçevesinde Adana konserini stadyumda yapmak istemişti.
Stadyumlar daha pekçok ilde olduğu gibi Adana’da da Grup Yorum’a yasaklandığı için Adana Uğur Mumcu Meydanı’nda 13 Haziran günü yapıldı.
Adana’da stadyumda en fazla 30 bin kişi ile yapılabilecek olan konser; meydanda 70 bin kişiyle yapıldı.
Adana’nın mahallelerinde, merkezinde günlerce bildiriler dağıtıldı… Sesli duyurular yapıldı. Her yerde halktan insanlarla tanışıldı… Herkesin desteğiyle, emeğiyle konser çalışmaları devam etti. Hatay’dan, Mersin’den katılanlar oldu… En son konser günü sabaha kadar afişler yapıldı…
Bir an bile boş geçirilmedi..
İşte 70 binlik halk denizi bu emeğin sonucunda ortaya çıktı…
Grup Yorum’un okul geleneğinin bir devamı olan Adana Halk Korosu da 30 kişiyle sahneye çıktı..
70 bin kişi hep bir ağızdan Grup Yorum’un eski, yeni türkülerini söyledi..
Grup Yorum’un ve Grup Yorum gönüllülerinin emeklerini paylaşarak yarattıkları konser, coşkularını paylaşarak devam etti.
Faşizmin baskı ve yasak silahını bu defa Adana’da boşa çıkardık..
Konserin sonunda bir kez daha gördük ki zaten coşkumuz, umudumuz stadyumlara sığmayacak kadar büyük.
Bunun için diyoruz ki; “iyi ki stadyumları yasaklamışlar da biz meydanları doldurduk”