Çadırlarımızla Bütün Türkiye’ye Ulaşacağız!
Türkiye’nin her yerinde Öğrenci Meclisleri eylemleri devam ediyor. Bazıları ikinci haftasına giren çadır eylemleri ile gençlik öğrenci meclisleriyle tanışıyor.
Mücadelemiz, İnancımız ve Halkımızın Sıcaklığıyla Isınıyoruz
Antep Öğrenci Meclisi Girişimi
17 Eylül’de hem üniversite kampüsünde hem de Yeşilsu’da Öğrenci Meclisleri Girişimi masa açtı.
Üniversitede açılan masada öğrencilere öğrenci meclisleriyle ilgili bilgi verildi. Çalışmada 150 adet bildiri ve 15 Yürüyüş Dergisi dağıtıldı. 18 Eylül 2014 tarihinde kurulacak çadır hakkında bilgi verildi. Çalışmaya 4 kişi katıldı.
Yeşilsu’da açılan masada halkla öğrenci meclisleriyle ilgili sohbet edildi. Çalışmada 150 bildiri ve 2 Yürüyüş dergisi halka ulaştırıldı. Masaya gelen uyuşturucu bağımlısı 2 genç-le sohbet edildi. Çalışmaya 3 kişi katıldı.
“Berkin’in Uçurtmasını Vuramadılar”
Çanakkale Öğrenci Meclisi
Çanakkale Esenler Mahallesi’ndeki Uğur Mumcu Parkı’nda çadır açıldı. Dev-Genç’liler Çanakkale halkına, öğrenci meclisi çalışmalarını ve yozlaşmaya karşı nasıl mücadele ettiklerini anlatıyorlar. İlk günden mahalle halkının sahiplenmesiyle birlikte polisler de ‘görev’lerinin başına geçmişler. Gün boyu çadırın olduğu parkın etrafında sivil polisler tur atıp Dev-Genç’lileri taciz etti. Mahalle halkı ise battaniye, çay, yiyecek içecek getirerek sahiplenmesini gösterdi.
İkinci gün ise Halk Cephesi’nin uyuşturucuya karşı mücadelesini anlatan resim sergisi park içinde sergilendi. Resim sergisini gezenler gelip Dev-Genç’lilerle sohbet ettiler.
Kırklareli Öğrenci Meclisi
Ulaşım zamlarına karşı başlatılan kampanya 20 Eylül Cumartesi ve 21 Eylül Pazar günü açılan masalarla devam ediyor. Cumartesi günü 4 buçuk saat, Pazar günü ise 3 saat açık kalan masada bildiri dağıtıldı, imza toplandı. 2 günde yaklaşık 450 adet imza toplandı. Ayrıca öğrencilere çarşamba günü zamlara karşı eylem çağrısı yapıldı.
Amed Öğrenci Meclisi
Çadır eylemi 9. günde sona erdi. Eylemin 7. gününde polisin tacizlerine mahalle halkı Dev-Genç’lileri sahiplenerek gereken cevabı verdi. Kah hakkınızda şikayet var, kah kimlik kontrolü yapacağız diyerek taciz eden polise, muhtarı, genci yaşlısıyla gelip çadırın önünde toplandı. Sahiplenmeyi gören polis geldiği gibi geri gitti.
8. gün sohbetin konusu yozlaşma. Özellikle uyuşturucu konusunda artık küçük çocukların bile kullanmaya başladığına vurgu yapılıyor. Halk Cephesi’nin yozlaşmaya karşı mücadelesini anlatıyor Dev-Genç’liler.
Antalya Öğrenci Meclisi
Çadır eylemi 12 gündür sürüyor. Artık mahalleden biri olarak bakılan çadırda, Dev-Genç’liler halka öğrenci meclislerinin işlevini anlatıyorlar. Eğitim sisteminin çarpıklığından yakınan veliler, gelip sorunlarını çadırda tartışıyorlar.
Çadır eyleminin 11. Günü TEOG (Temel Öğretimden Ortaöğretime Geçiş Uygulaması) konulu bir panel düzenlendi. Uyuşturucu ve yozlaşmaya karşı birlikte hareket etmenin gerekliliği üzerine bir konuşma ile başlayan panelde KESK üyesi Akman Şimşek eğitim sisteminin durumunu anlattı. Gençliğin baskıcı ve bilimsel olmayan bu eğitim sistemine karşı ancak birleşerek sonuç alınabileceğini kaydeden Şimşek, gençliğin öğrenci meclislerinde örgütlenerek cevap verebileceğini belirtti. Panele katılan Avukat Hakan Evcin ise parasız eğitim hakkının herkes için geçerli olduğunu, anayasada açıkça belirtildiğini ve bu hukuksuz eğitim politikasına karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini anlattı.
Panelde ayrıca liselerde uyuşturucu kullanımının ciddi boyutlara ulaştığı ve uyuşturucu belasına karşı ancak örgütlü mücadelenin sonuç alabileceği ifade edilerek, öğrenci meclislerinde örgütlenme çağrısı yapıldı.
İzmir’de Liseli Öğrenci Meclisi Girişimi Çadırına Polis Saldırısı Keyfidir, Yasadışıdır
İzmir Yamanlar Mahallesi’nde 23 Eylül’de Liseli Öğrenci Meclisi Girişimi çadırı açılacaktı. Açılacağına dair duyuru yapılmış, hazırlıklar başlamıştı. Fakat çadır açılacağını duyan katil polisler çadır alanına Öğrenci Meclis Girişimi’nden daha önce gitmişti. TOMA, çevik kuvvet, sivil polisler hazır bekliyordu. Alana girer girmez çadır kuracakların etrafı polislerce çevrildi. Polisler “Valilik kararı, burada çadır açamazsınız” diyerek çadıra izin vermeyince; öğrenci meclisi girişimi de “yolu kapatmıyoruz, trafiği engellemiyoruz, parkın içindeyiz, halka zarar vermiyoruz… Burada neden açamayalım? Biz meşruyuz. Çadırı açacağız!” diyerek çadırı açmaya yöneldiler. Çadır açmaya çalışanlara polisler azgınca saldırdı. Mahir Doğan, Ulaş Arslan, Saffet Coşkun işkenceyle gözaltına alındı. Saat 18.00’de gözaltına alınanlar, 21.30’da serbest bırakıldı. Gözaltı esnasında yapılan polis saldırısı nedeniyle Mahir Doğan’ın kulağından kan geldi.
MSGSÜ’de Dev-Genç’lilerden Öğrenci Meclisi Girişimi
22 Eylül’de yeni öğretim yılına başlayan İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Dev-Genç’liler çalışmalarına başladı. 22 Eylül günü Bomonti Kampüsü’nde kantin, yemekhane ve okul bahçesine 150 adet öğrenci meclisi çalışmalarına çağrı yapan afişler asıldı. 1993 yılında MSGSÜ Fındıklı Kampüsü’nde katil polisin rehberlik ve dayanışma masasına saldırması sonucu katledilen Seher Şahin’i tanıyan okul çalışanlarıyla birlikte uzun süre sohbet edildi. Öğrenci meclisi çalışmalarından bahsedilerek onlar da meclis çalışmalarına davet edildi. Sohbet sırasında yemekhanedeki kameralardan taşeronlaşmaya birçok sorundan bahseden çalışanlarla birlikte direnme sözü alındı.
*
Saldırılarla Bizleri Yıldıramazsınız!
Adalet İstemekten Vazgeçmeyeceğiz!
Liseli Dev-Genç’liler 22 Eylül’de, Gazi Mahallesi’nde 19 Eylül günü Şair Abay Konanbay Lisesi’nde pankart asmaya çalışan iki liselinin saldırıya uğramasını protesto etti. Berkin’in siluetinin bulunduğu “Berkin’in Katilleri Cezalandırılsın” yazılı pankartı okulun camından asan iki liseli, okul yönetimi tarafından hakarete uğramış ve okuldan çıkarılmaya çalışılmıştı.
Liseli Dev-Genç’liler, bu durumu protesto etmek için 22 Eylül’de yine Şair Abay Lisesi’ne gittiler ve Berkin’in siluetinin olduğu pankartı astılar. Berkin’in katilleri, Liseli Dev-Genç’lilerin adalet istemine, Berkin’in katillerinden hesap sorma istemine tahammül edemediler. Akrep diye tabir edilen zırhlı araçlarla okula girip terör estirmek istediler. Ancak Liseli Dev-Genç’liler, sloganlarla, taşlarla katil sürülerini okuldan dışarı atmasının ardından çatışma çıktı. Büyük Gazi Parkı ve Muharrem Karademir Tepesi’nde çatışmalar devam etti. İsmetpaşa Caddesi’nin bir tarafı çöp konteynerleriyle kapatılarak Liseli Dev-Genç pankartı açıldı. Berkin’in katillerini palazlarken, mücadele eden yoldaşları Liseli Dev-Genç’lilere saldıran katil polisin pervasızlığına karşı tekrar Şair Abay Konanbay Lisesi önünde olma kararı alındı.
Liseli Dev-Genç’liler saat 15.00’da okul önünde toplanarak eylem yaptılar. Açıklamada “Biz Liseli Dev-Gençliler olarak 19 Eylül günü Şair Abay Konanbay Lisesi’nde’ Berkin’in Katilleri Cezalandırılsın-LDG’ yazılı pankartı okula astık. Okul idaresi ve bir grup serseri pankarta saldırmış ve bizleri okuldan çıkarmak istemiştir. Pankartımızı pazartesi günü gelip açacağız dedik ve dediğimizi yaptık! Biz Liseli Dev-Genç’lileriz, bu okul bizimdir!..” denildi ve ardından okula girilerek tekrar Berkin’in siluetinin olduğu “Berkin’in Katilleri Cezalandırılsın” pankartı açıldı.
Bu duruma tahammül edemeyen katiller, bu kez daha fazla akreple gelerek, lisenin önünde konuşlanmak istedilerse de kovuldular. Daha sonra Gazi Halk Meclisi’ne gelen okul öğretmenleri yaptıkları için özür dileyip polisi okuldan gönderdiler.
Mahir’den Dayı’ya Dev-Genç 45 Yaşında
Liseli Dev-Genç’liler 23 Eylül’de Dev-Genç şenlik çalışmalarını yaptılar. Halil Rıfat Paşa ve İTO Lisesi’nde, Dev-Genç 45. Yıl Şenliği’ni tüm liselilere duyurdular.
Sınıflara tek tek girerek çağrılar yapan Liseli Dev-Genç’liler öğrencilere bildiri dağıttılar. Koridorlara afişler asarak tüm öğrencilerin görmesini sağladılar. Öğrenciler, Liseli Dev-Genç’lileri sınıflarda alkışlarla karşıladılar. Liseli Dev-Genç’lilere sarılan öğrenciler şenlik için de bilgi aldılar.
Hacettepe Üniversitesinde Masa Açıldı
Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde Dev-Genç’liler tarafından 24 Eylül’de dayanışma masası açıldı. Kütüphane karşısına açılan masada, Yürüyüş Dergisi’ne ilgi yoğun oldu. Öğrencilerle yozlaşmaya karşı nasıl mücadele edildiği ve öğrenci meclisleri anlatıldı. Beytepe’de son zamanlarda yaşanan, rektörlüğün Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yürüttüğü (!) ve öğrencileri mağdur ettiği ulaşım sorunu üzerine tartışıldı. Aynı zamanda Dev-Genç’in 45. yılını ODTÜ’de kutlayacağının duyurusu yapıldı.