Örnek Resim

Anasayfa > KÜLTÜR - SANAT > Sanatımızda Halkımızın Sesi Var

Sanatımızda Halkımızın Sesi Var
Son Güncellenme : 26 Eki 2014 18:12

Burjuvazi sanat ve sanatçı diyerek biçim olarak farklı olsalar da, öz olarak aynı pek çok ucubeyi sanat diye karşımıza çıkarıyor. Öyle ki halkın sanatla, sanatçıyla hiç bağı yokmuş gibi. Halkımız müzikten halk oyunlarından, sanattan anlamaz izlenimi yaratılıyor.

Anadolu toprakları ise bunun tersini anlatıyor. Halkımız yazılı olmasa da sözle müzikle anlatmış duygularını, tiyatronun bir biçimi olan seyirlik oyunlarıyla simgeleştirmiştir yaratıklarını. Aşıkları, dengbejleri vardır topraklarımızın. Yaşadıklarını, sorunlarını… bağlamasıyla diyar diyar anlatır. Anadolu sanatı ve sanatçıyı bilir. Bu yüzden türkülerimiz, halaylarımız seyirlik oyunlarımız, Hacivat’la Karagözümüz vardır. Burjuvazi her alanda saldırdığı gibi sanat alanında da saldırıyor. İlk yaptığı halkı edilgen hale getirmek, ikinci ise kendi yoz kültürünü yaymaktır. Bizim de sanatı ve sanatçımızı korumak adına iki sorumluluğumuz var.

Birincisi müziğimizi geliştirmek ve yetkinleştirmek. 1987’den bu yana halkı ve yaşadığı sorunları dile getiren bir grubumuz var. Dünyada böylesine uzun-soluklu, gündemi yakalayan devrimci bir müzik grubu gösterilecek nadir örnekler arasındadır. Bunun temeli ise halkımızın ve topraklarımızın yaşadığı acılardır. Bu acılara derman olacak olan ideolojimiz ve örgütlülüğümüz Grup Yorum’un sanatını örnek haline getirir. Devrim isteğini halkımızın acılarını, öfkelerini, kinlerini dile getiren müziklerle de büyütüyoruz. Anadolu topraklarının yaşadığ, acılar ve ezilmişlik müziğimizin nasıl olması gerektiğini gösteriyor. Topraklarımızın yazdığı destanlar, yarattığı gelenekler bizim sanatımızda yer alıyor. Sanatı müziği halktan ve sınıflardan ayrı düşünemeyiz.

Yazar ve sanatçılar günlük olayları yoğunlaştırırlar, bu olayların bağrındaki gelişmeleri ve mücadeleleri örnekleştirir ve kitleleri uyandıran, coşkuyla tutuşturan ve onların çevrelerini değiştirmek üzere birleşmeye ve mücadeleye yönelten eserler yaratılır. Sanatta ve müzikte; halklar sorunlarını ve sorunlarının çözümünü mücadele ile olduğu anlamalı. Bizim müzikte gelişmemiz ve yetkinleşmemiz de bu sayede olacaktır. Halkı ne kadar bilinçlendiriyor ve sorunlarının temelini ne kadar görüyor sanatımız? Bu bizim müziğimizin yekinleşip geliştiğinin bir ölçüsü olacaktır. Aydın olmanın ölçütü de; halka sorunlarının çözümünü, coşkusunu vermesidir. Günümüzün aydınları için bizim ülkemizde de Pir Sultanlar, Ruhi Sular, Yılmaz Güneyler örnektir.

Sanatın ve sanatçının sorumluluğu bununla bitmiyor, sanatın kirletilmisine ve dejenere edilmesine seyirci kalmamalı; sinema adına sadece aşk filmleri, umutsuz-çözümsüz insanların anlatılmasına tiyatro diye ahlaksızlıkların sergilenmesine seyirci kalınmamalı. Sanat halkın değerleri içindeyse değerlidir. Onlar galalara, büyük bololara gerek kalmadan yayılır. Sadece üretime halkı, halkın değerlerini katmak yeterlidir.

Sanatı ve sanatçıyı burjuvaziden korumanın tek yolu da budur. Burjuvazinin tüm saldırıları, yozlaştırma ve çürütme saldırılarına karşı bir tek devrimci sanat durubilir. Devrimci saflıkla ve temizlikle, halkın kültürüyle birliktelikle sanatımıza sahip çıkar, korururuz.

Kurşunlarınız Bize İşlemez, Direniş Türküleriyle ve Sanatımızla Hep Karşınızda Olacağız!

İdil Kültür Merkezi, polisin saldırısıyla ilgili 19 Ekim’de açıklama yaptı. Açıklamada: “Okmeydanı’nda polis, bu akşam Rojava’da hayatını kaybeden Suphi Nejat Ağırnaslı için yapılan anma yürüyüşünü bahane ederek mahallede terör estirdi. Kültür merkezimizin camlarını, kapısını ve duvarlarını boyalı plastik mermilerle taradı. Polisin kültür merkezimize yönelik saldırıları yeni değildir. Sanatımızdan korktukları için saldırıyorlar. Bu çabalar devrimci sanat mücadelemize en ufak bir gölge bile düşüremeyecektir” denildi.

Daha Çok Biraraya Geleceğiz

Eskişehir’de 19 Ekim’de Grup Yorum Korosu’nun yeni dönem çalışmalarının başlangıcında bir kahvaltı düzenlendi. Gültepe Kültür Dayanışma Derneği’nde düzenlenen kahvaltıda İstanbul’dan gelen Grup Yorum üyeleri ile Gün Kızıl müzik grubu buluştu. Koro kayıtları ve yeni dönem çalışmaları konuşuldu, daha sonra mahalledeki Soma sergisi gezildi.

Duyuru

Yozlaşmaya karşı halk kültürünü yaşatmak, dayanışmayı büyütmek için; halk için müzik diyoruz.

Trakya Kültür Merkezi olarak müzik atölyemizde gitar ve bağlama çalışmalarımız başlamıştır. Tüm halkımız davetlidir!

Gitar ve Bağlama çalışması günleri: Her Salı 18.00-20.00

Adres: Gazi Kemal Mahallesi Çarşı Sokak Numara-52 Babaeski/Kırklareli
İrtibat Tel: 0530 582 72 92 (Gazi Kemal Mahallesi Muhtarlığı Karşısı)

Bu Haberler Dikkatinizi Çekebilir

Adres:Katip Mustafa Çelebi Mahallesi Billurcu Sokak No: 20/2 BEYOĞLU-İSTANBUL Tel: +90(212)536 93 44 Fax: +90(212)536 93 45 E-mail: info@yuruyus.com
CopyLEFT Yürüyüş Dergisi 2004-2014 | İnternet Sayfamız özgür yazılım araçları kullanılarak kodlanmıştır.