19 Aralık’ın Hesabını Sormak Savaşı Büyütmektir!
Cepheliler Savaşı Büyütmek İçin Bir Adım Öne!..
19-22 Aralık 2000 yılında aynı anda 20 hapishaneye yapılan operasyonlarda 28 devrimci tutsak katledilmişti. Devlet her ne kadar katliamın üstünü örtüp, türlü yalanlarla katliamını meşrulaştırmaya çalışsa da, aradan geçen on dört yıllık süreçte bütün gerçekler ortaya çıktı.
Halk Cepheliler her yıl bulundukları alanlarda katliamı unutmadıklarını şehitleri anarak gösterdiler. Bu yıl da yurdun çeşitli yerlerinde yapılan anmalarda katliamcılardan hesap sorma kararlılığını dile getirdiler.
İSTANBUL
Bayrampaşa:
Halk Cepheliler 19 Aralık Katliamı’nın 14. yıl dönümünde 6 devrimci kadının diri diri yakılarak katledildiği Bayrampaşa Hapishanesi önünde anma yaptı. Sağmalcılar Metro çıkışında toplanan kitle kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. Hesap soran sloganların eşliğinde Bayrampaşa Hapishanesi’nin önüne kadar yüründü. 450 kişinin katıdığı eylemde hapishane önündeki yolun bir yönü trafiğe kapatıldı.
TAYAD’lı aileler adına konuşan Gülhan Sağaltıcı “şimdiye kadar yapılan katliamların hiçbirini, bu halka ve devrimcilere yapılan hiçbir saldırıyı unutmadık, hepsinin hesabını soracağız! Dünyayı katillere dar edecek, kâbusları olacağız” dedi. Sağaltıcı’dan sonra bir kaç gün önceki Ankara baskınında gözaltına alınan Ali Sinan Çağlar konuştu. Umudun Çocuklarının çaldığı müzik eşliğinde 19 Aralık’ı anlatan bir şiir okundu. Grup Yorum marşlarıyla programda yer aldı. Son olarak İdil Halk Tiyatrosu 19 Aralık Katliamı’nı anlatan tiyatroyu sahneledi. Anma hapishanenin demir kapısının içine girilip karanfillerin içeri atılmasının ardından bitti.
Anmanın ardında Halk Cepheliler otobüslerle Cebeci Mezarlığı’na gittiler.
Cebeci Mezarlığı’ndaki yürüyüşün en önünde tek tipler vardı. Büyük Direnişte iki kızını Canan ve Zehra Kulaksız’ı şehit veren TAYAD’lı Ahmet Kulaksız kitleyi saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşundan sonra yaptığı açıklamada ise Kulaksız “onlar bize zaferi armağan etti biz de onlara demokratik halk devrimini armağan edeceğiz” dedi. Ahmet Kulaksız’dan sonra Grup Yorum Bir Görüş Kabininde ve Sevdanıza And Olsun şarkılarını söyledi. Şehitlerin mezarları tek tek ziyaret edildikten sonra anma bitirildi.
İstanbul’un Dört Bir Yanında
19-22 Aralık Şehitleri Selamlandı!
Çayan’da, Gazi’de, 1 Mayıs’ta, Armutlu’da, Esenyurt’ta, İkitelli’de, Kartal’da, Sarıgazi’de, Kıraç- Kuruçeşme’de, Kadıköy’de, Okmeydanı’nda, Esenler’de, Bağcılar’da, Taksim’de, Karanfilköy’de, Boğaziçi Üniversitesi’nde, Alibeyköy’de 19-22 Aralık Katliamı afişlerle, duvar yazılamaları ile, panellerle, yürüyüşlerle, yol kesmeleriyle ve çok çeşitli etkinlik ve eylemlerle anıldı.
Anadolu’dan 19-22 Aralık Şehitlerine Bin Selam!
ANKARA
Hacettepe Üniversitesi:
16 Aralık gecesi Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde 19-22 Aralık Katliamı ile ilgili 4 adet yazılama yapıldı. Ankara’da 19 Aralık günü, 19-22 Aralık Hapishaneler Katliamı’nda katledilenler anıldı. Anma sonrası feda şehidi İrfan Ortakçı’nın ailesi yemek verdi.
84 kişinin katıldığı anma Sincan Hapishanesi önündeki eylemin çağrısıyla sona erdi
ODTÜ:
Dev-Genç’liler 18 Aralık’ta Fizik Bölümü’nün çatısından “19 Aralık Katliamı’nın Hesabını Soracağız!” yazılı pankart sallandırdılar. Aynı çalışma kapsamında ODTÜ’nün merkezi yerlerine 19-22 Aralık Katliamı’yla ilgili anma programına yönelik 4 tane çağrı metinleri astılar.
Kütüphanenin dış duvarına “19 Aralık Katliamı’nın Hesabını Soracağız, Dev-Genç” imzalı yazılama yapıldı.
ADANA:
20 Aralık’ta katliamı anlatan bir panel düzenlendi. 19-22 Aralık katliamını anlatan sinevizyon filmin izlenmesiyle başlayan panelde devletin 2000 yılında neden böyle bir katliam yaptığı anlatıldı. Katliamdan sonra direnemeyen ülkemiz solunun günümüze kadar geldiği durumun da ele alındığı panel bir sonraki gün yapılacak olan eyleme çağrı yapıldıktan sonra sona erdi.
ANTALYA:
Halk Cephesi 19 Aralık günü meşaleli eylem yaptı. Kapalı yolda Halk Bankası önünde toplanan Halk Cepheliler kortej oluşturarak yürüyüşe başladı. 19-22 Aralık şehitlerinin resimlerinin taşındığı yürüyüşte kortejin önünde tek tipler yürüdü. Kışlahan Meydanı’na gelindiğinde devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. 35 kişinin katıldığı eylem “kahramanlar ölmez ve sevdamıza ant olsun” marşları söylenmesinden sonra sona erdi.
21 Aralık günü ise 19-22 Aralık katliamı konulu panel düzenlendi. Eğitim-Sen Şubesi’nde yapılan panele Selçuk Kozağaçlı, Behiç Aşçı, Ahmet Kulaksız, Akman Şimşek ve TAYAD’lı aileler adına Ferhat Erdoğan katıldı.
Panelin ardından 19 Aralık Katliamı’nı anlatan sinevizyon ile program devam etti. 70 kişinin katıldığı program Antalya Halk Korosu’nun “Bir Görüş Kabininde, Sevdanıza And Olsun ve Kahramanlar Ölmez Halk Yenilmez” türkülerini seslendirmesinden sonra sona erdi.
DERSİM:
Halk Cepheliler 18 Aralık’ta Yenimahalle’de bildiri dağıtımı yaptı. Önlüklerle yapılan çalışmada halka 19 Aralık Katliamı anlatıldı. Yapılan sohbetlerde 19 Aralık’ın bugünde, Soma’yla Ermenek’le devam ettiği, katliamdan 14 yıl geçmesine rağmen zulmün hiç bitmediği anlatıldı.
AMED:
Halk Cephesi 20 Aralık’ta eylem yaptı. Eylemde yapılan açıklamada 19 Aralık Katliamı’nın Roboski Katliamı’yla, Uğur Kaymaz’ın, Berkin Elvan’ın katledilmeleriyle devam ettiği dile getirildi. Eylem sloganlarla sona erdi.
21 Aralık’ta ise Makine Mühen-disleri Odası’nda Av. Behiç Aşçı, Hüseyin Karaoğlan ve Halk Cepheli Nurhan Yılmaz’ın katıldığı bir panel düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan program 19-22 Aralık Katliamı’nın görüntülerinin izlenmesiyle devam etti. Panelde ilk sözü alan Av. Behiç Aşçı 19 Aralık sürecinde neler yaşandığı ile ilgili ayrıntılı bilgi vererek, Adalet Bakanlığının bu süreci nasıl ördüğünü anlattı. İkinci olarak söz alan Hüseyin Karaoğlan, F tiplerine götürüldükten sonra yapılan işkenceleri anlattı. Nurhan Yılmaz ise 19- 22 Aralık Katliamı’nın temelde hapishanelere değil halkı teslim almaya yönelik bir operasyon olduğunu, halkın teslim alınmasına karşı bedenlerle barikat örüldüğünü anlattı. Panele 20 kişi katıldı.
ÇORUM:
Pir Sultan Abdal Derneği’nde 18 Aralık’ta panel yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan panelde 19 Aralık 2000 öncesi ve sonrası yaşanan süreç anlatıldı. Programın devamında katliamın belgeseli izlendi. Panele 11 kişi katıldı.
İZMİR:
Dev-Genç’liler 20 Aralık’ta Buca Burger King çatısından “19-22 Aralık’ta Tutsakları, Soma’da İşçileri Yakan, Ermenek’te Suda Boğan Devlettir. Hesap Soracağız” ozaliti açtı. Çevrede bulunan halk alkışlarla yoldan geçen arabalar korna çalarak eyleme destek verdi. 10 dakika sonra eylem yerine gelen AKP’nin katil polisi iki Dev-Genç’liyi işkenceyle ters kelepçe takarak gözaltına aldı.
ERZİNCAN:
Dev-Genç’liler 21 Aralık’ta anma programı düzenledi. Eğitim-Sen’de gerçekleştirilen programda hapishaneler katliamını anlatan konuşma yapıldı ve “F Tipi Film” izlendi. Filmin ardından yapılan dinletide “Diri Diri Yaktılar, Bize Ölüm Yok, Bir Mevsim, Güleycan, Bir Görüş Kabininde, Düşenlere” şarkıları söylendi. Etkinliğe 25 kişi katıldı.
TEKİRDAĞ:
Dev-Genç 19 Aralık’ta anma düzenlendi. 19-22 Aralık Katliamı’nı anlatan konuşmanın ardından “DİRİ DİRİ YAKTILAR” belgeseli izlendi. Program okunan şiirlerin ve 19 Aralık Katliamı üzerine yapılan sohbetin ardından sona erdi.
KIRKLARELİ:
Trakya Halk Komitesi 21 Aralık’ta eylem yaptı. Cumhuriyet Caddesi’nde gerçekleşen eylemde 19 Aralık ve Maraş katliamları hatırlatıldı. Eylemde yapılan açıklamada 19 Aralık Katliamı’nın devrimcileri susturarak halkı teslim almayı amaçladığı vurgulandı. 20 kişinin katıldığı eylem sloganlarla sona erdi.
BABAESKİ:
22 Aralık’ta Trakya Kültür Merkezi’nde 19-22 Aralık Katliamı ile ilgili panel yapıldı. Saygı duruşuyla başlayan paneli 19 Aralık Katliamı sırasında hapishanede olan Kenan Günyel sundu. 19-22 Aralık Katliamı’nı anlatan bir sinevizyonun izlenmesinden sonra katliam sırasında Bayrampaşa Hapishanesi’nde tutsak olan Kenan Günyel 19 Aralık katliamı’nın neden yapıldığını bu katliamın ne amaçladığını anlatarak 19 Aralık Katliamı’yla ilgili bilgiler verdi. 30 kişinin katıldığı panel şiirler ve Trakya Kültür Merkezi Müzik Topluluğu tarafından söylenen marşlarla sona erdi.
MERSİN:
21 Aralık’ta Özgürlükler Derneği’nde katliamla ilgili söyleşi gerçekleştirildi. 30 kişinin katıldığı söyleşide 19 Aralık Katliamı ve direniş anlatıldı. Söyleşinin ardından program meşaleli yürüyüşle sürdü.
Dernek binası önünden başlayan yürüyüşe 32 kişi katıldı.
BURSA:
Halk Cepheliler 21 Aralık’ta Baro Lokali’nde 19-22 Aralık Katliamı konulu panel düzenledi. Panel 19-22 Aralık günlerinde katledilen 28 şehidin özgeçmişlerinin okunmasıyla başladı. Saygı duruşundan sonra 19-22 Aralık Katliamı günlerini anlatan 20 dakikalık sinevizyon izlendi. Panelde katliam süreci ayrıntılarıyla anlatıldı. Diğer yandan katliama ilişkin bu güne kadar süren davalardan bahsedildi. Panele 71 kişi katıldı.
Aynı günün gece dayanışma programı yapıldı. Bursa Haklar Derneği çalışanları yemeğin yenilmesinden sonra yapılan programın amacını anlattılar. Konuşmanın bitimiyle Bursa şehitlerimizi anlatan bir sinevizyon izlendi. Uşak Hapishanesi özgür tutsaklarının 19 Aralık şehitleri için yazdıkları mektubun okunması büyük coşku ve alkışla karşılandı. 80 kişinin katıldığı program şiirler ve devrimci marşlarla sona erdi.
KOCAELİ:
Kocaeli Dev-Genç’liler 18 Aralık’ta Gençlik Derneği’nde anma yaptılar. Devrim şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başlayan anma katliama ilişkin yapılan konuşmaların ardından hesap sorma kararlılığı dile getirilerek sona erdi.
URFA:
Urfa Halk Cephesi 16 Aralık’ta Limon Kitap Kafe’de “F Tipi Film” gösterimi düzenledi. Filme başlanmadan 19 Aralık 2000 Hapishaneler katliamının ve 28 devrimci tutsağın yakılarak katledilmesi anlatıldı. Ardından 7 yıl süren ve 122 devrimcinin hayatını kaybettiği dünyanın en büyük direnişlerinden biri olan Ölüm Orucu direnişinde şehit olanlar nezdinde tüm devrim şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ailelerin çocuklarıyla katıldığı film gösterimine toplam 30 kişi katıldı.
KÜTAHYA:
Kütahya’da 19 Aralık’ta Dev-Genç’liler Kütahya Eğitim-Sen şubesinde 19-22 Aralık Hapishaneler katliamı anması ve “F Tipi Film” gösterimi yaptılar. 7 yıl boyunca büyük direnişte şehit düşen kahraman 122 can için 1 dakikalık saygı duruşundan sonra Kütahya Dev-Genç’in açıklaması okundu ardından F tipi film izlendi. Programa 25 kişi katıldı.
İZMİR:
22 Aralık’ta İzmir Dev-Genç’liler 19-22 Aralık katliamcılarının cezasız kalmayacağını haykırmak için Konak Meydanı’nda tahta köprüye “19-22 Aralık Katliamı’nın Hesabını Soracağız / Dev-Genç” yazılı pankartı astılar.
ESKİŞEHİR:
Eskişehir TAYAD’lı ailelerin düzenlediği 19-22 Aralık 2000 Hapishaneler Katliamı’nın konu alındığı ‘Yaşayanlar Anlatıyor’ söyleşisi 21 Aralık’ta Gültepe Kültür Dayanışma Derneği’nde Ankara TAYAD ve Halkın Hukuk Bürosu avukatının katılımıyla gerçekleştirildi. Büyük Direnişte ölümsüzleşen 122 şehit için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından, katliam sürecinde hapishanede olanlar katliamı anlattılar. Dışarıdaki TAYAD’lı aileler ise Abdi İpekçi direnişini anlattılar. Söyleşiye katılanların sorularına cevaplar verildi. Söyleşiye toplamda 26 kişi katıldı.
HATAY:
Hatay’da Dev-Genç’liler 19-22 Aralık Direnişini selamladı. Hatay’ın Sümerler Mahallesi Maksim bölgesine Dev-Genç’liler bomba süslü pankart astı. Dev-Genç’liler 18 Aralık gecesi “19 Aralık Yüreğimizdeki Acımız Sorulacak Hesabımızdır! Dev-Genç” yazılı pankart asıp, önüne bomba süsü verilmiş paket bıraktılar. Eylem yerinden güvenli bir şekilde geri çekildiler. Yaklaşık 1 saat asılı kalan pankart daha sonra katil polisler tarafından indirildi.
Halk Cepheliler 22 Aralık’ta Samandağ Abdullah Cömert Parkı’nda eylem yaptı. Eylemde yapılan açıklamada 19-22 Aralık Katliamı’nın nasıl gerçekleştiği anlatılarak, katillerden hesap sorulacağı ifade edildi. Eylem atılan sloganlardan sonra sona erdi.
Halk Cepheliler 22 Aralık’ta Samandağ Abdullah Cömert Parkı’nda eylem yaptı. Eylemde yapılan açıklamada 19-22 Aralık Katliamı’nın nasıl gerçekleştiği anlatılarak, katillerden hesap sorulacağı ifade edildi. Eylem atılan sloganlardan sonra sona erdi.
ANTEP:
Halk Cepheliler ve Dev-Genç’liler 20 Aralık’ta Hapishaneler Katliamı’yla ilgili anma yapıldı. Programa başlamadan önce saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşundan sonra Ümit İlter’in ‘Geldik… Geleceğiz’ isimli şiiri okundu. Daha sonra F tipi tecrit hücrelerinin neden ülkeye getirildiği, devletin devrimci tutsaklara yönelik 2000 yılından önceki saldırıları,19-22 Aralık’ta gerçekleştirilen katliamda devletin amacının ne olduğu ve katledilen 28 devrimcinin direnişi ve devrimci tutsakların teslim alınamayacağı anlatıldı. Sinevizyon gösterimiyle devam eden programda şiir dinletisi bağlama eşliğinde devam etti. Anmaya 18 kişi katıldı.
KAYSERİ:
Eğitim-Sen binasında 19-22 Aralık Katliam anması 20 Aralık’ta yapıldı. İlk önce saygı duruşunun yapıldığı anmada sinevizyon gösterimine geçildi. Konuşmacı olarak katliamı Bursa ve Bartın Hapishanelerinde yaşayan gaziler, yaşadıklarını ve katliamın politik arka planını anlattı. Akabinde sürecin “hukuki” boyutunu anlatmak bir avukat söz aldı. Konuşmalar bittikten sonra sohbete geçildi ve hapishaneler tarihi, katliamlar ve direnişler üzerine tartışıldı. Anmaya 35 kişi katıldı.
DENİZLİ:
Hapishanelerde 19-22 Aralık’ta yapılan katliamla ilgili 20 Aralık’ta anma ve panel yapıldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nda yapılan panelde sunum yapılarak katliam ve onurlu direniş anlatıldı. Ardından “Diri Diri Yaktılar” belgeseli izletildi. Sunum ve belgesel gösterimi sonrasında Ölüm Orucu Gazisi Enis Aras, yapılan katliamı ile ilgili konuşma yaptı. Aynı gün 19 Aralık Katliam’la ilgili eylem merkezde Çınar Donas’ın yanında yapıldı. 19-22 Aralık’ta yapılan katliam ve direniş halka anlatıldı.
ÇANAKKALE:
Çanakkale Gençlik Derneği’nde 21 Aralık’ta 19-22 Aralık anması yapıldı. İlk olarak saygı duruşu yapıldı. Sonrasında 19-22 Aralık günü yaşananlar ile ilgili bir yazı okundu, bir kişi de “Neslime Armağanımdır” şiirini okudu.19 Aralık 2000’de Bayrampaşa’da katliamı yaşayan bir kişi, o gün yaşadıklarını ve 19-22 Aralık katliamının ve Ölüm orucu direnişini politik anlamını anlattı. Özellikle “Hayata dönüş” operasyonu olarak adlandırdıkları katliamı önceden hazırlandığına dikkat çekti ve demokratik kitle örgütlerinin TAYAD’lı ailelere nasıl kapılarını kapattığına değindi. Anmaya 22 kişi katıldı.
Çanakkale’nin Biga ilçesinde Halk Cepheliler 22 Aralık’ta topluluk odasında 19-22 Aralık anması yapıldı. Yapılan slayt gösteriminde 19-22 Aralık’ta gerçekleştirilen operasyon anlatıldı. 28 tutsağın katledilişi 6 kadın tutsağın nasıl diri diri yakıldığı üzerinde duruldu. 19-22 Aralık operasyonunu anlatan videoların izlendiği, resimlerin gösterildiği, 15 kişinin katıldığı anma 1 saat sürdü.
19-22 Aralık Katliamı’nı Unutmayacak, Katilleri Affetmeyeceğiz!
Şehitlerimize Adalet Sözümüz Var
19-22 Aralık Hapishaneler Katliamı, oligarşinin planladığı gibi devrimcileri, Cephelileri korkutmamış, yıldırmamış; hesap sorma isteğini artırmıştır. Sınıf kini artan Cepheliler, şehitlerine verdikleri sözleri bir kez daha mezarları başında yineledi.
İstanbul
İstanbul Kuruçeşme Halk Cepheliler 20 Aralık’ta Büyükçekmece Mezarlığı’nda bulunan Umut Gedik’i mezarı başında andı. Halk Cepheliler Umut Gedik’in mezarına kırmızı karanfiller bırakarak, 1 dakikalık saygı duruşuyla anma programına başladılar. Umut Gedik’in hayatı ve mücadelesi anlatıldı. “Bize Ölüm Yok” marşı okundu. Umut Gedik’in mezarına kırmızı karanfiller bırakılarak sloganlarla anma sonlandırıldı.
Ankara
21 Aralık’ta Ankara’da 19-22 Aralık Şehitleri için mezar ziyareti ve Sincan Hapishanesi önünde yürüyüş yapıldı. Kurtuluş Parkı’nda bir araya gelen Halk Cepheliler otobüsle Karşıyaka Mezarlığı’na gittiler. Önde tek tiplerin yürüdüğü arkada “19 Aralık Katliamı’nın Hesabını Soracağız” yazılı pankartla birlikte ikişerli kortej halinde yürüyüşe başlandı. Burada Çankırı Hapishanesi Feda Şehidi İrfan Ortakçı’nın mezarı başında başta 19 Aralık şehitleri nezdinde tüm devrim şehitleri adına saygı duruşunda bulunuldu ardından okunan açıklamayla birlikte Bize Ölüm Yok marşı söylendi. Sloganlarla Ümüş Şahingöz’ün, İsmet Kavaklıoğlu ve Melek Birsen Hoşver’in mezarlarına yüründü; şehitlerin mezar başlarına karanfil bırakıldı.
Ardından otobüse binilip Sincan Hapishanesi önüne geçildi. 1 No’lu F tipi hapishanenin önünde yeniden kortej oluşturup yürüyüşe başlandı. Gür şekilde atılan sloganlara özgür tutsaklar da tecrit hücrelerinden eşlik etti. Sloganlar ve marşlarla kadın hapishanesinin önüne gelindi. Ardından okunan basın açıklamasında; “19 Aralık’ta, Maraş’ta, SOMA ve Ermenek’te, Haziran Ayaklanması’nda katledenin aynı devlet olduğu ve er ya da geç katliamcı devletten hesap soracağız” dendi. Çekilen halaylarla birlikte son bulan eyleme 35 kişi katıldı.
Kırklareli
21 Aralık’ta Kırklareli’nde Fevzi Azırcı’nın anması yapıldı. 22 Aralık 1977’de Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu’nu basan faşistleri püskürtmek için kitlenin önünde dövüşürken bıçaklanarak katledilen Fevzi Azırcı, Trakya Halk Cephesi tarafından Kırklareli’ndeki mezarı başında anıldı ve tüm şehitlerimizin hesabının sorulacağı vurgulandı. Anma bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Fevzi Azırcı hakkında bilgi verildi. 20 kişinin katıldığı anma “Bize Ölüm Yok ve Düşenlere” şarkılarının söylenmesinin ardından sona erdi. Anmanın ardından 8 Ekim 1978 günü katledilen Faruk Ersan mezarı başında anıldı.
Kütahya
Kütahya’da Dev-Genç’liler 22 Aralık’ta Domaniç ilçesine bağlı Çok köyde bulunan Ölüm Orucu şehidi Semra Başyiğit’in mezarı başında anma yaptılar. Büyük ölüm orucu direnişinde şehit düşen 122 can nezdinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından şehidin mezarı temizlendi, kızıl karanfiller bırakıldı. En son “Bize Ölüm Yok”, “Haklıyız Kazanacağız”, “Kahramanlar Ölmez” marşları söylendi.
Tekirdağ
19 Aralık’ta Tekirdağ Dev-Genç tarafından Cengiz Çalıkoparan mezarı başında anıldı. Dev-Genç’liler ilk önce mezarı temizlediler ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Son olarak Cengiz Çalıkoparan ve tüm 19 Aralık Şehitleri üzerine konuşma yapılarak anma bitirildi.
Cengiz Çalıkoparan tecrite, F Tiplerine karşı direnişi kırmak için gerçekleştirilen 19-22 Aralık Katliam saldırısında, Bayrampaşa Hapishanesi’nde katledildi. 19 Aralık operasyonu sırasında, havalandırmada halaya durduklarında hedef gözeterek sıkılan jandarma kurşunlarıyla katledildi. 2. Ölüm orucu ekibinde olan Cengiz Çalıkoparan’ın vücuduna üç mermi isabet etti. Yoldaşları onu ağır yaralı olarak merdiven boşluğuna çektiler. Cengiz o haline rağmen, güçlü ve kararlı bir sesle Ümraniye Katliamı döneminde ağır yaralanıp ölmemesine atıf yaparak, “Telaş etmeyin ben ölmem” diyerek çevresine moral veriyordu. Bir süre sonra şehit düştü.
Hatay
TAYAD’lılar 19 Aralık’ta, Yazgülü Güder Öztürk’ün mezarında bir anma düzenledi. 19 Aralık 2000’de Bayrampaşa Hapishanesi’nde diri diri yakılan 6 kadından biri olan Yazgülü nezdinde tüm devrim şehitleri anıldı. Anmaya şehitlerden Erdinç Aslan ve Yusuf Kutlu’nun aileleri de katıldı.
Mersin
Mersin’de mezarı bulunan halk kahramanlarının mezarları ziyaret edildi, karanfiller bırakıldı. 18-19 Aralık günleri yapılan ziyaretlerde mezarlar temizlendi, karanfillerle süslendi. Karanfiller alınırken şehitlerimiz ve katliamlar anlatılınca çiçekçi ücret almayarak destek oldu, “Her zaman beklerim, her zaman kapım açık” diyerek devrimcileri uğurladı. Şehitlerin mezarı başında devrim sözü verildi, saygı duruşunda bulunuldu.
Antalya
Antalya Halk Cephesi 14 Aralık’ta Ölüm Orucu şehidi Günay Öğrener’in Burdur’daki mezarı başında anma yaptı. Anmada “19-22 Aralık’ta Diri Diri Yakanlardan Hesap Soracağız” pankartı ve Günay Öğrener’in resimleri taşındı. İlk önce 19-22 Aralık şehitleri nezdinde devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Günay Öğrener’in hayatı anlatıldı. Ardından vasiyeti okundu. Sonrasında Bize Ölüm Yok marşı söylendi. Anma sloganlarla bitirildi.
Dersim
19 Aralık’ta Dersim Halk Cephesi Fidan Kalşen’in mezarı başındaydı. 19 Aralık katliam saldırısının önünde bedenini barikat yaparak düşmana korku veren feda şehidi Fidan Kalşen’in Dersim merkezdeki Puluçayır Köyüne bir gün öncesinden gidip mezarı temizledikten sonra ailesi ziyaret edildi. 19 Aralık’ta Fidan’ın mezar başına karanfil koyuldu, mumlar yakıldı. TAYAD’lı analar beyaz tülbentlerinin üzerine kırmızı bantlarını taktılar. “19-22 Aralık Şehitleri Ölümsüzdür Dersim Halk Cephesi” pankartı açıldı. Sloganlar atıldıktan sonra, Fidan’ın nezdinde şehitler için saygı duruşu yapıldı. Dersim Halk Cephesi’nin açıklamasından sonra, konuşma yapılarak şehitlerin hesabının mahşere kalmayacağı, hesabının sorulacağı ve şehitlerin daima başucunda olup uğruna şehit düştükleri devrimi yapacakları haykırıldı. Son olarak “Bize Ölüm Yok” marşı söylendikten sonra topluca Fidan’ın ailesinin evine gidildi. Annesi ve ablaları ile sohbet edildi. 20 Aralık günü yapılacak yürüyüşe davet edildikten sonra ziyaret son buldu.